PUBLIC

.(JavaScript must be enabled to view this email address) | 604 738 4323

UBC Centre for Comparative MedicineLEARN MORE

  • Client

    UBC Properties Trust

  • Budget

    $23 million

  • Size

    75,000 ft²

  • Completion Date

    2012

  • Joint Venture

    Dialog in association with Public Architecture + Communication

  • Photography

    Martin Tessler www.martintessler.com

This state of the art facility is the primary comparative medicine research facility on Campus. The design sets the tone for cohesive urban development of the campus Bio Sciences Reserve. A complex of single storey buildings accommodates necessary adjacencies between holding, laboratory and service elements while allowing all research to happen on one level. Unifying the diverse programmatic spaces under a large folded roof allows for system flexibility, access to natural daylight, passive heating and collecting storm water. Steel columns support a corrugated roof with a north-south grain of roof monitors. East facing monitors drive morning light into the heart of the main building and allow preheating during the heating season and natural ventilation during the cooling season. Because at grade windows to the outside must be carefully controlled for security and
privacy, the roof monitors are an important orientation device for users of the building. Rooms containing non secure activities such as training and break rooms are located to the south and enjoy a view to the existing forest.
The east face is orientated to Wesbrook Boulevard to provide strong public realm definition. Clear architectural devices such as porches and significant openings communicate areas intended for public access. Private and secure service areas are located away from the street.